Pitch practicum

Mijn dochter heeft als lijfspreuk “niets is onmogelijk.” Je leven start dan ook stroef als je denkt in beperkingen. Professor Ken Robinson toonde bij TED al tweemaal aan dat scholen onze kinderen van hun creativiteit beroven. Geweldig geestig bovendien. Dit jaar riep hij op tot revolutie: van gestandaardiseerd naar individueel onderwijs. Onlangs bij TEDxEutropolis deed de Maastrichtse hoogleraar Paul Iske daar een schepje bovenop: hij propageert het maken van fouten. En toonde zich daarbij ook al heel geestig. Faillissementen zijn een zuiverder voorspeller voor succes dan een feilloze MBA-business case. Elvis Costello zong ooit “It was a fine idea at the time, now it’s a brilliant mistake.”

 

Van fouten moeten we leren. Maak dus veel fouten! Toch moeten we nu niet uitbundig allerlei wilde pilots starten en voorzichtigheid verbieden. Want sommige fouten zijn onherroepelijk. Chirurgen blijven beter oefenen op kadavers en het Nederlands elftal gaat trainen op penalties. Ook jij en ik kunnen bijleren. Presenteren bijvoorbeeld. PechaKucha-tifosi weten hoezeer een goede voorbereiding loont.

PechaKucha Maastricht

Een onderwijsinstelling vroeg me om hulp in hun ‘pitch’ van het jaar. Er hing veel van de opdracht af en ze hadden hard aan hun aanbieding gewerkt. Ze waren overtuigd van hun visie dat je mensen ‘ter plekke’ moet opleiden en niet in een anonieme leerfabriek. Maar ze waren onzeker over de vorm. We namen twee weken van tevoren de hele film door. Ze moesten om half twee aantreden. Als derde van vier. Oei… de slechtste plek. Vlak voor hun presentatie zou de beoordelingscommissie lunchen. Oei… die lunchdip betekende nog een tegenstander extra. Wakker worden! Hoe kun je enthousiasmerend én memorabel zijn zonder je eigen persoonlijkheid geweld aan te doen? Ons scenariodenken leverde een mini-workshop ‘ter plekke leren’ op. In plaats van te starten met een laffe PPT bracht een docent de beoordelingscommissie in vijf minuten een nieuwe vaardigheid bij. Daarna viel alles op zijn plek: visie, propositie, aanpak. Een dag van tevoren generale repetitie. Handen uit je zakken! Blijf van je kralenketting af!

 

Het werkte. Niet alles is te leren. Maar wel veel. Onze klant kreeg complimenten voor de bijzondere presentatie en nog veel belangrijker: de opdracht van het jaar. Dus ook ik ga voortaan weer oefenen.

Martijn Kagenaar schreef deze blog op 06.10.2010.
De blog valt in de categorieën Bureauzaken, Innovatie en Ondernemerschap en gaat over PechaKucha, pitch, Bart Knols, fouten, Ken Robinson, Paul Iske, presentaties, sales, TED, TEDxEutropolis en training.
pijltje boven