Goede kunst heeft altijd nut

Voor het eerst in jaren keek ik televisie op zondagochtend (het sneeuwde zó onbedaarlijk dat zelfs de fanatiekste fietser in mij dienst weigerde) en maakte ik op de valreep kennis met VPRO’s Vrije Geluiden. Deze allerlaatste uitzending bracht de première van de Nederlandse vertaling van Heinrich Heine’s gedichten op muziek van Robert Schumann. Prachtig. Heel nederig positioneerde vertaalvirtuoos Seth Gaaikema zijn werk als ‘toegepaste taalkunst’.

 

Tsja, toegepaste kunst, wat is dat eigenlijk? Aeneas, Pietà en Zauberflöte zijn allemaal geschapen ten nutte van anderen. Toegepaste kunst dus? En daarom minder tijdloos? Ach, wat maakt het uit? Deze week genoot ik van toegepaste kunst: creatief talent dat opbloeit ten gunste van ‘een ander’.

 

Als eerste genoot ik van de Maastrichtse fotograaf Kim Zwarts. Voor implementatiebureau PDM rondde hij een bijzonder project af. Geïnspireerd door hun nieuwe bedrijfsvisie vond hij een manier om Industrial excellence te verbeelden (PDM maakt complexe industrieën efficiënter en effectiever). Zwarts zonderde zich af op uitgestrekte productielocaties en zocht er de ‘geest van de plek’. Daarnaast portretteerde hij mensen die deze complexe installaties weten te beheersen – in een stijl die verwijst naar Richard Avedon. Zwarts’ indringende mens-/machine-portretten illustreren nu de verslagen van PDM-projecten in de staal-, farma- en voedingsindustrie.

Kim Zwarts PDM
Kim Zwarts PDM
Kim Zwarts PDM

Diezelfde zoektocht naar de ‘geest van de plek’ herkende ik op de overzichtsexpositie van interieurontwerper Maurice Mentjens in Centre Céramique.

Maurice Mentjens
Maurice Mentjens
Maurice Mentjens

In 2005, 2006 en 2007 won Mentjens een Dutch Design Award en nu is zijn werk zichtbaar in boek en stadsgalerij. Enthousiast werd hij toegezongen door Frame-hoofdredacteur Robert Thiemann, gedeputeerde Odile Wolfs en honderden genodigden. Maar eerder werd zijn talent erkend door zijn opdrachtgevers. En dat zijn niet alleen hippe winkels, maar ook multinationals en conferentieoorden. Zij spoorden hem aan om grenzen te verleggen. En daar werden ook zij zelf beter van. Want goede kunst heeft altijd nut.

Martijn Kagenaar schreef deze blog op 22.12.2009.
De blog valt in de categorieën Creativiteit, Cultuur en Design en gaat over Design, Centre Céramique, Kim Zwarts, Maurice Mentjens, Odile Wolfs, PDM, Richard Avedon en toegepaste kunst.
pijltje boven