Eén miljoen Duitssprekende Belgen

Vanochtend zongen we in de auto vrolijk mee met Sting: “Whoohoo, I’m an alien. I’m a legal alien. I’m an Englishman in New York.” Legal aliens, zo voelen zich ook veel van mijn buren, mijn collega’s, mijn klanten. Want nogal wat Limburgers wonen voor hun gevoel in een vreemd land. Al sinds 1839. Dichter en UM-hoogleraar Wiel Kusters legde het in de Volkskrant heel mooi uit aan Bart Tromp: “Als je mij vraagt: wat ben jij nou cultureel?, dan is mijn antwoord: ik ben een Duitstalige Belg.” Zo krijgt België officieus dus één miljoen extra inwoners. Zou Bart de Wever daar wat mee opschieten?

 

Officieel wonen er een kleine 100.000 Duitstalige Belgen in de ‘Oostkantons’ rond Eupen en Malmédy. Nederlanders komen er graag om te genieten van de Ardennen. Of om te langlaufen in de sneeuw van de Hoge Venen. Ze komen er zó graag dat je je bestelling in het café op Baraque Michel in het Nederlands kunt doen. Kom daar maar eens om in Brussel.

 

Duitstalige Polen zijn er ook. In de streek rond Wroclaw wonen er ruim een miljoen. Deze week sprak ik de eigenaar van een uitzendbureau dat veel met ze werkt. Ze hebben een Duits paspoort of het recht om een Duits paspoort aan te vragen. Voor de Belastingdienst zijn het Duitsers, die het uitzendbureau gewoon in dienst kan nemen. Dat leidde trouwens tot een uniek beeld op zijn website:

poland versie

Maar goed. Stings lichtvoetige lofzang op ‘legal aliens’ is ook een oproep om grenzen te doorbreken. Om te beginnen moeten we in Limburg het taalonderwijs een definitieve oppepper geven. In onze regio buitelen de internationale call centers over elkaar heen omdat hier zoveel ‘native speakers’ van verschillende talen wonen. Een majeure kans, zou een politicus zeggen. Voortaan verplicht vier talen op de basisschool. En je stage loop je in België of Duitsland. Over twintig jaar wonen hier niet alleen Duitstalige Belgen, maar ook Engelstalige Nederlanders, Franstalige Duitsers en Nederlandstalige Aziaten en Latino’s. Want, zoals we vorige week al constateerden: wie de talentvolle jeugd zelf niet heeft, moet haar maar gaan halen.

 

Maar voorlopig is het meest grensdoorbrekende op deze snikhete vrijdagmiddag in juli, dat er één miljoen Duitstalige Belgen hartstochtelijk supporter zijn van Oranje.

Martijn Kagenaar schreef deze blog op 02.07.2010.
De blog valt in de categorieën Cultuur en Maastricht region en gaat over Zuid-Limburg en Wiel Kusters.
pijltje boven