Frozen

Sneeuw

Vorst, sneeuwduinen en noordoostenwind kracht 6. Zaterdag 9 januari biedt ons een bijna verdwenen wintermengsel. En dan het woord van deze week, ‘zouttekort’. Dat klinkt toch veel dreigender dan al dat vrijblijvende winterleed van de afgelopen decennia? Toen moesten we het hebben van ‘gevoelstemperatuur’, ‘windwak’ en ‘ijstransplantatie’. Nee, nu is het echt straffe boel. De premier roept zelfs iedereen op om zijn stoep schoon te vegen. Oei oei. Barre tijden.

 

Nee, de kou sloeg mij pas echt om het hart toen ik vanochtend las wat de overheid in West-Atjeh heeft verordonneerd. Voor vrouwen in deze autonome regio is het vanaf 1 januari jl. verboden om een broek te dragen. Artsen mogen bebroekte vrouwen niet helpen. En op elke straathoek staat een tent waar vrouwen hun broek kunnen inwisselen voor een rok. Doen ze dat niet, dan riskeren ze veertig stokslagen. Want, zo heeft de sharia-politie ontdekt: “het dragen van broeken leidt tot overspel”.

 

You only see what your eyes want to see – How can life be what you want it to be – You’re frozen – When your heart’s not open. (Madonna – ‘Frozen’, 1998)

 

En zo is het. Want wie behoedt hier wie en waarvoor? Simon Carmiggelt had gelijk: de werkelijkheid is gekker dan je wildste fantasie. (Misschien moeten de Atjehse burgers hun overheid trouwens nog dankbaar zijn voor deze bescherming, want daadwerkelijk overspel leidt tot dood door steniging.) Wat zegt dit vermeende verband tussen kledij en gedrag over het wereldbeeld van de sharia-politie? Beauty is in the eye of the beholder. Geldt dat ook voor ugliness? René Magritte bewees ruim tachtig jaar geleden al dat we niet zien wat we denken te zien:

René Magritte - ceci n'est pas une pipe

Natuurlijk, percepties wisselen sterk. Tussen culturen en tussen tijdsgewrichten. Mijn Vlaamse schoonmoeder zorgde vijftig jaar geleden nog voor een heuse schok in de familie van haar aanstaande echtgenoot. Ze droeg een broek! De zus van mijn schoonvader omarmde deze revolutie en moedigde haar aan: “Ge blijft die broeken toch dragen, hè? Dan mag ik dat binnenkort misschien ook.”

 

Zou dat verband tussen kledij en gedrag in het Westen inmiddels niet zijn omgekeerd? Vrouwen dragen hier overwegend broeken. Wijlen Martin Bril introduceerde tien jaar geleden niet voor niets Nationale Rokjesdag. Hij vermoedde een ongeschreven afspraak onder vrouwen om op de eerste mooie lentedag massaal in rok de straat op te gaan. Juist op die dag slaat menig mannenhart toch wat harder. Mmmmmm, if I could melt your heart – If I could melt your heart.


Wie wil werken met beelden, heeft beter altijd een handboekje culturele antropologie op zak, bijvoorbeeld van Geert Hofstede.

Martijn Kagenaar schreef deze blog op 09.01.2010.
De blog valt in de categorie Cultuur en gaat over ceci n'est pas une pipe, Madonna, Martin Bril, René Magritte en rokjesdag.
pijltje boven