Tijd winnen? Martini drinken!

Herken je de uitspraak “We moeten meer doen voor minder poen”? Lees dan gauw verder, want de redding is nabij.

 

Op zichzelf is deze ontwikkeling helemaal niet zo erg. Want zeg nou zelf, hoe slecht had jij het in 2007? Dat viel best mee, toch? Maar als je je huidige financiële situatie vergelijkt met die in 2008, ja dan lijkt het wel een drama. Een beetje nederigheid op zijn tijd kan heus geen kwaad. Gewoon weer flink je best doen. (Ook zoiets geks – je hoort nu vaak dat “We ons weer echt op de klant richten”. Heb je dan niet de neiging om te vragen “Waar waren jullie daarvoor dan mee bezig?”).

 

Enfin, gelukkig wordt al dat noeste werken fiks gefaciliteerd door nieuwe technologie. Met de iPhone in de hand kunnen we ‘anytime, any place, anywhere’ onze mails checken, onverwachte files omzeilen of aandelen verhandelen. Wat een tijdwinst! Zo kunnen we ook ‘anytime, any place, anywhere’ onze ‘status’ bijwerken op Facebook, meepraten over de lingeriesetjes van Yolanthe of grimlachen om de nieuwste Fokke & Sukke. Niksen in de wachtkamer was nog nooit zo efficiënt. “Wacht dokter, ik kom, nog even dit filmpje op YouTube posten!”

 

De technologie faciliteert al dit zalige multi-tasken niet alleen. Zij zet ons ook aan tot zulk gedrag. Nu is niet iedereen even snel weg met al die foefjes. Nieuwe problemen, nieuwe markten, nieuwe kansen. En dus ook: nieuwe lifestyles. We zien het ‘life hacken’ driftig oprukken: MEER DOEN IN MINDER TIJD! Wow. Wie wil dat niet? Er verschijnen boekjes en cursussen over hoe je LinkedIn moet gebruiken. Sterker nog, hoe je met sociale media je omzet verhoogt. “Hoe ik gelukkig werd in 10 blogs.” Er kan zó veel.

 

Maar zo links en rechts gaan er ook mensen gebukt onder de nieuwe verwachtingen. “Ik heb je die mail 5 minuten geleden al gestuurd!” of “O, je hebt mijn blog dus nog niet gelezen deze week”. Coaches hebben het drukker dan ooit om mensen ‘in hun kracht te zetten’. En zo zien we nieuwe goeroes opstaan die bijvoorbeeld servant leadership prediken: laat anderen groeien, dat kost jezelf minder inspanning (Johan Cruijff noemde dat al ‘laat de bal het werk doen’). Anderen werken zich wekelijks een paar dagdelen in het zweet in bedompte zumba-, salsa- of body balance-zaaltjes.

 

We gebruiken veel energie om de balans in evenwicht te krijgen. Maar zijn er ook mensen die gewoon minder doen? Die durven toegeven aan hun luiheid? Die ‘anytime, any place, anywhere’ onderuit durven zakken met een glas Martini? Of hun baard eens een tijdje laten staan? Want wie zich niet scheert, heeft per week een uur extra vrije tijd. Op jaarbasis is dat ruim een week extra vakantie! Gratis en voor niks.

Martijn Kagenaar schreef deze blog op 27.11.2009.
De blog valt in de categorieën Innovatie en Ondernemerschap en gaat over iPhone, Martijn Kagenaar, blog, Facebook, Johan Cruijff, life-hacking en LinkedIn.
pijltje boven