Thanks for sharing!


Meteen in het nieuwe jaar zochten we modellen van alle leeftijden en uit alle hoeken en gaten van de wereld. Je hebt de oproep misschien voorbij zien komen op Facebook. Een oplettende collega (gr)appte op mijn vrije dag bezorgd dat de post viral dreigde te gaan en ik maar beter zandzakken voor mijn mailbox kon zetten. Het bericht werd 72 keer gedeeld en bereikte - volgens Facebook - 11.822 mensen. Fijn dat onze vrienden op Facebook het blijkbaar heel shareable vonden!


Leukste klus van het jaar

Voorlopig is het zonder twijfel de leukste klus van het jaar. En in het (dit jaar) 30 jarig bestaan van Zuiderlicht by far de omvangrijkste modellenwerfactie ooit. In totaal reageerden ruim honderd mensen. De inbox raakte behoorlijk in de war van zoveel enthousiaste reacties. De uitgaande mail stampte drie dagen lang overuren. Ergens along the way stopten we met tellen.


Aansprekend doel

Nooit eerder bereikten we 11.822 mensen met een post en ook nooit was een modellenwerfactie zo succesvol. De post had weliswaar alles in zich om gedeeld te worden: het was positief, had een duidelijke call-to-action, een leuk plaatje en een aansprekend doel. Maar we hadden geen duizenden modellen nodig: we hoopten op een stuk of 30. Mensen in alle mogelijke verschijningsvormen. Niet bijzonder knap, gewoon zoals ze zijn.


Persoonlijk contact

Twee factoren zorgden uiteindelijk voor de meeste aanmeldingen: persoonlijke contacten (vrienden, kennissen, buren en familie door (oud-)medewerkers van Zuiderlicht rechtstreeks benaderd) en het delen van de post in specifieke Facebook-studentengroepen van Maastricht University.


Op 8 en 11 januari 2016 vonden de shoots plaats op de derde verdieping van Zuiderlicht. Een bonte verzameling doodgewone modellen maakten een half uur van hun tijd vrij en stonden zonder zichtbare schroom met ontblote schouders voor de camera. Het leverde 50 prachtige portretten op waaruit we nu een selectie maken. Fotograaf Hugo Thomassen en visagist Erika Nuijten, die meestal met professionele modellen werken, waren overrompeld door de schoonheid van gewone mensen. Doordat ze allemaal in dezelfde positie gefotografeerd zijn, vallen de specifieke persoonlijke kenmerken van de mensen extra op. En mooi dat dat is!


Intiem project

Jammer voor de buitenwereld: het is een tamelijk intiem project. Het jaarverslag krijgt slechts een bescheiden oplage en de foto's zullen buiten Synthon niet gebruikt worden. Maar deze foto geeft een aardig beeld van wat we die twee dagen op zolder hebben gemaakt.


fotoshoot

Duizendmaal dank!

Iedereen die met ons mee zocht, die de jongste modellen tijdens de shoot entertainde, die zijn of haar kapsel en make-up geruïneerd zag, die met de trein of auto uit Tilburg, Venlo, Heerlen, Urmond, Eys, Panningen, Elsloo, Geleen, Bunde, Sittard, Berg en Terblijt, Eindhoven, Mechelen, Roermond en Valkenburg kwam, of die op de valreep op de fiets uit Maastricht - of België - rechtstreeks uit school of uit het werk kwam. Iedereen die de moeite nam zijn of haar mooie gezicht in beeld te laten brengen: duizendmaal dank! We wisten wel dat rondom Maastricht zoveel moois te vinden zou zijn, maar jullie plezierige deelname overtrof alles. You made our days!

Eline Dekker schreef deze blog op 21.01.2016.
De blog valt in de categorieën Bureauzaken, Creativiteit, Cultuur en Maastricht region
pijltje boven