mahv_interieur.jpg
share

Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis ging de site live – en daarmee de nieuwe stijl - van het Museum aan het Vrijthof dat sinds vorig jaar door het leven gaat als het Fotomuseum aan het Vrijthof. Was het museum tot die tijd vooral het huis voor Maastrichtse kunst, nu draait alles om fotografie.

Extra belevingslaag

Het museum is het enige fotomuseum buiten de Randstad. Met de nieuwe koers wil het museum een jongere doelgroep aan zich binden en met name fotokunst en beeldtaal worden door jongeren aansprekend gevonden. Sterker: beeldtaal is hun taal. Bij de fototentoonstellingen zoekt het museum steeds een bijzondere link met andere kunsten. Iets unieks, een extra belevingslaag. Zoals in het geval van de grote dance music-festivals-fotograaf Geerlings (komend najaar op de agenda) de verbinding met dance-events. Of (nu te zien) de tentoonstelling Streetlife met de kleurrijke, iconische beelden die Jamel Shabazz maakte van het bruisende straat- en metroleven van New York, naast de nostalgische zwartwit foto's van Hans Rietveld die het straatleven in onder meer Maastricht en Parijs vastlegde. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien.

mahv_mockup.jpg

Mooie plaatjes met zeggingskracht

Het voornemen is om twee keer per jaar met een grote naam uit de fotografie en/of kunstwereld te exposeren. Rode draad van de tentoonstellingen is dat ze maatschappelijk relevant zijn; niet alleen mooie plaatjes, maar vooral beelden met zeggingskracht en een boodschap.

MAHV-silver.png

Stijl en site

Vanzelfsprekend gaat het bij een fotomuseum om foto's: ook op de website. Dat vraagt om een sobere stijl en kleurgebruik die goed samengaan met al het mogelijke beeldmateriaal, zodat fotografie de hoofdrol kan spelen. Het leverde een flitsende stijl (en site) op die visueel goed past bij het fotomuseum. De no bullshit huisstijlletter Suez One (de ontwerper van de stijl noemt het een koekenbakletter) is eigenwijs en valt lekker op. De Duitse komma's - of slashes - verbeelden de twee kanten die steeds belicht kunnen worden: historisch / eigentijds; voor / na. Met Shabazz heeft het museum in deze coronatijd onverwacht een superactuele expositie in huis en nu de inrichting en het kassasysteem coronaproof zijn kunnen in drie tijdsblokken elke dag ruim 100 mensen van al het moois komen genieten. Vooraf genieten kan natuurlijk ook via fotomuseumaanhetvrijthof.nl.

mahv_exterieur.jpg
Geschreven door
Eline Dekker
Volg ons op