Z_Blog_1988x621_juff achter laptop (1).jpg
share

Naast design, content en 500.000 regels code zijn er talloze kleine elementen die bijdragen aan een successite. Metadata zijn daar een voorbeeld van. De meta title en description maken misschien niet direct zichtbaar deel uit van de website, maar spelen wel een rol in je SEO. En daarmee ook in de strijd om clicks van potentiële bezoekers. Maar hoe schrijf je nou de beste metadata?

Het belang van metadata

Laat je niet ontmoedigen door het feit dat metadata tegenwoordig niet meer direct van invloed zijn op de ranking van je pagina's. Ze dragen nog steeds bij aan je SEO strategie. Want zelfs als je niet op nummer één staat in de zoekresultaten, kun je met de juiste tekst het verschil maken voor zoekmachines als Google én je doelgroep. Want als je op basis van je meta omschrijvingen websitebezoeken weet te genereren, zorgt dat voor een hogere click through rate (CTR). En die verhoging leidt dan weer tot een hogere rankingfactor van de website in de zoekresultaten.

 

METADATA = informatie over informatie. in HET geval van websites beschrijven metadata de inhoud van de pagina.

 

Meta title en meta description

De meta title is vaak het eerste brokje informatie dat door externe partijen wordt opgehaald uit je website. Het is niet alleen de titel in het browservenster van de bezoeker. Maar ook de kop die zoekmachines weergeven in de snippet. En de headline die social media kanalen tonen bij het delen van de link van de pagina. De meta description is een samenvatting van de informatie op de betreffende pagina. Deze teksten moeten de gebruiker voldoende triggeren om door te klikken naar de pagina.

Google snippet van Woonpunt met Meta title en Meta description.

Alt tags

Zoekmachines als Google kunnen de inhoud van afbeeldingen niet begrijpen. Met een alt-tag, ook wel alt-tekst, maak je duidelijk waar zo'n afbeelding over gaat. Zo kan de zoekmachine de relevantie inschatten, wat kan bijdragen aan je ranking. Maar het kan je ook helpen om beter te scoren in de zoekresultaten van Google afbeeldingen. Dat kan essentieel zijn als je bijvoorbeeld designproducten verkoopt en over veel visuele content beschikt. Tot slot zijn alt-tags waardevol voor mensen met een visuele beperking.

Hoe schrijf je goede metadata?

Ook al zijn het maar een paar kleine invulveldjes, als je het goed wil doen kost het meer tijd dan je denkt. Het zijn tenslotte stuk voor stuk details waarin je met de juiste tekst het verschil kan maken.

Tips voor meta title en meta description

  • Schrijf per pagina unieke en aantrekkelijke metadata.
  • Keep it real! De omschrijving moet een eerlijke weergave zijn van de inhoud van de websitepagina.
  • Verwerk de meest relevante zoekwoorden. Doe dit echter met mate, de leesbaarheid mag er niet onder lijden. Zet het belangrijkste keyword vooraan in de titel.
  • Maak de meta title concreet en actief. Bijvoorbeeld door 'hoe', 'wat' of 'waarom' te gebruiken in de zin.
  • Spreek de lezer waar mogelijk direct aan.
  • Neem je merknaam of websitenaam op in de meta title. Dat is ook goed voor je branding. Als je de naam niet in de zin verwerkt, plaats hem dan achteraan.
  • De lengte van de meta description die wordt weergegeven verschilt per zoekmachine en device. Daarnaast passen zoekmachines dit regelmatig aan. Zorg er daarom altijd voor dat de belangrijkste informatie in de eerste 120 karakters van de omschrijving staat.
Schermafbeelding 2019-10-10 om 12.25.32.png

Tips voor alt-tags

  • Wees specifiek. Sta stil bij zowel het onderwerp van de afbeelding als de context.
  • Begin de tekst niet met 'een foto van...' of 'een illustratie van...' etc. Het feit dat het een afbeelding is leest de zoekmachine zelf wel af uit de code. Begin dus meteen met de omschrijving.
  • Zoekwoorden verwerken mag, maar alleen als ze relevant zijn voor de afbeelding. En doseer ze. Stop er niet teveel in één alt-tekst. En geef niet hetzelfde keyword mee aan alle afbeeldingen op de pagina.
  • Hou qua lengte maximaal 125 tekens aan. 

Automatisch genereren of zelf schrijven?

Als je geen metadata invoert genereert de zoekmachine zelf de benodigde informatie voor de snippet. Voor de description zijn dat vaak de eerste regels van je intro. Maar die zijn niet per definitie allesomvattend of wervend. Een ook CMS systemen kunnen metadata automatisch voor je invullen tegenwoordig. Tijdbesparend? Ja! Een optimaal resultaat? Nou nee. Het is duidelijk te zien dat een geautomatiseerd script andere keuzes maakt dan een schrijver of online marketeer, van vlees en bloed. We adviseren dan ook altijd om de metadata handmatig in te vullen. Of toch in ieder geval aan te scherpen.

Aan de slag met metadata in Concrete5

Wil je metadata invullen of aanscherpen in een website die gebouwd is in Concrete5? Log dan in in het CMS en ga naar de desbetreffende webpagina. Klik op het middelste tabblad aan de linkerkant, met het symbool van een tandwiel. Kies in het menu dat links in beeld verschijnt de optie 'SEO'. Vervolgens vind je rechts de invulvelden voor o.a. de 'Meta Title' en 'Meta Description'. Meteen zien hoe wat je invult eruit gaat zien in Google? Gebruik dan een snippet optimizer tool online. Succes!

Geschreven door
Carlijn van Selst & Krista Lahaye
Volg ons op