SCB_Header_gootb_1200x500.jpg
share

Af en toe zitten we bij een klant aan tafel en komen we zelf met een projectvoorstel. Een tijdje geleden zagen we, terwijl we aan een project werkten om landingpages te maken voor bedrijven bij Maastricht University, een kans liggen om studenten en bedrijven met elkaar te verbinden op een nieuwe, laagdrempelige manier. 

SCB_site_1200x675.jpg

Contact bedrijfsleven en studenten

Toen we met bedrijven en studenten spraken over stages, merkten we dat veel bedrijven graag met studenten samenwerken voor hun frisse ideeën en dat studenten dolgraag praktijkervaring willen opdoen bij bedrijven. We zagen ook dat beide partijen heel wat hordes moeten overwinnen om tot een samenwerking te komen. Zo moeten bedrijven met hun projectvoorstellen precies passen binnen de academische structuur van de universiteit. Zo zijn er allerlei faculteiten en studierichtingen die voor bedrijven niet altijd even duidelijk zijn. Daarbij is er een academische kalender waarin er maar op beperkte momenten ruimte is voor stages. En dan zijn er ook nog de academische eisen waar een stage aan moet voldoen. Bedrijven staan ook open voor informelere trajecten met studenten maar voor studenten is de drempel om contact op te nemen met een bedrijf voor een opdracht voor in het weekend of vakantie toch vrij hoog.

11af64bd-800c-4e40-9725-adaf3cf8e26c-original.jpeg
Werksessie met studenten op onze loft.

Win-win-win situatie

De wil van beide kanten was er, maar de drempels waren vaak te hoog. Hoe zouden we die drempels kunnen verlagen? Hoe zouden we studenten en bedrijven op een makkelijkere manier met elkaar kunnen verbinden? We stelden een forum voor: een plek waar bedrijven uitdagingen kunnen plaatsen en waar studenten zouden kunnen reageren. Waar ze samen kunnen kijken hoe ze de opdracht oppakken: alleen of met een groepje studenten, in het weekend of in de avonduren. Voor alle drie de groepen een interessant platform: voor studenten als manier om praktijkervaring op te doen en contact te leggen met interessante bedrijven. Eventueel als opstap naar een stage of naar een baan ná de studie. Voor de universiteit een nieuwe manier om in contact te komen met bedrijven. En voor bedrijven als makkelijke toegang tot de frisse ideeën van studenten. Een win-win-win situatie.  

versie1.png
De eerste versie van het Student Challenge Board

Testresultaat Student Challenge Board

De universiteit zag de potentie van het idee. Samen startten we een project op - het Student Challenge Board - om het te realiseren. Na diverse workshops met studenten en bedrijven, hadden we binnen een aantal maanden een eerste versie online die we konden testen met een eerste groep gebruikers. De opzet zoals hierboven beschreven bleek echter niet te werken. In de testperiode werden er geen contacten gelegd tussen studenten en bedrijven. Uit interviews bleek dat zowel het idee van een challenge, een kleine opdracht die een student of een groepje studenten kan oppakken, en de user experience van de forumopzet te ingewikkeld. Terug naar de tekentafel… 

gootb.jpeg
Presentatie van Student Challenge Board bij Brightlands Startup event.

Tweede release: nieuwe insteek

Voor de tweede release deden we een aantal aanpassingen. We verlieten het idee van een forum en hielpen bedrijven met het formuleren van de challenges. De challenges kregen een startdatum en er was voor studenten een deadline om te kunnen reageren. Ditmaal niet met een gesprek over hoe de challenge op te pakken maar met een concrete oplossing voor de challenge. Ook zijn we gaan werken met beloningen voor de beste oplossingen. De beste oplossers gaan na afloop van de challenge-periode in gesprek met het bedrijf dat de challenge geplaatst had om te kijken hoe de oplossing in de praktijk kan worden gebracht. We hebben ook niet meer gewerkt met een beperkte groep teststudenten, maar het Challenge Board opengesteld voor alle studenten van de universiteit. Ook hebben we een infrastructuur opgezet voor een community rondom het Student Challenge Board met een Meetup community, MailChimp newsletter en Medium blogs. 

Dit werkte een stuk beter en een groot deel van de challenges die bedrijven plaatsten zijn opgelost door studenten. De gesprekken tussen de winnaars en de challengers worden op dit moment gepland. Hiermee heeft de universiteit een nieuw platform voor studenten en bedrijven om met elkaar in contact te komen. En daarna kan er van alles gebeuren. 

> Bekijk het Student Challenge Board

Geschreven door
Dennis Hambeukers
Volg ons op